Hydrea-Thermpipe®

De Hydrea-Thermpipe® – warmte uit afvalwater of koelwater

Warmte winnen uit afval- of koelwater: een goed idee, maar is het wel realistisch? SOCEA heeft in samenwerking met aannemer Heymans en fabrikant van kunststofbuizen Frank een prototype ontwikkeld van een boorbuis met warmtewinning uit het doorstromend medium. De Hydrea-Thermpipe® heeft een betonnen buitenmantel en een binnenmantel uit HDPE. Ze recupereert de ‘verloren’ warmte van het doorstromend medium via een ingenieus inwendig systeem van leidingen en warmtepompen. Dit systeem werkt al efficiënt vanaf een bescheiden temperatuurgradiënt van 3 à 4°C.

De techniek is veelbelovend, zeker omdat veel steden en gemeenten hun rioleringsnetwerk aan het vernieuwen zijn. De vaak honderd jaar oude rioleringsbuizen vervangen door de Hydrea-Thermpipe® is een goede investering, ook om de CO2-uitstoot te verminderen. De herwonnen warmte uit de Hydrea-Thermpipe® kan immers worden gebruikt om gezinnen te bevoorraden met stadswarmte of warm water.

Het ontwikkelde prototype is een boorbuis, maar SOCEA kan de techniek toepassen op alle leidingen in zijn gamma, inclusief de leidingen voor vrij verval en de plaatstalen kernbuizen onder druk, die vaak in koelwatercircuits worden gebruikt.